omgeving

Genieten in de natuur

SALLANDSE HEUVELRUG

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is uniek. Hier vind je één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. De stuwwal doet door haar hoogteverschillen haast on-Nederlands aan. Genieten in het bos en op de heide, van de prachtige vergezichten en landschappen. Het kan allemaal op de Sallandse Heuvelrug, een dynamisch natuurgebied met bergen vol beleving voor actieve buitenmensen.

SPRENGENBERG

Sprengenberg is een huis op de heuvel de Sprengenberg bij Haarle, gemeente Hellendoorn, gebouwd in de jaren 1898-1910 in opdracht van A.A.W. van Wulfften Palthe (1851-1929). Het huis wordt in Salland vaak de Palthetoren genoemd. Het huis is niet open voor publiek.

Het bijbehorende landgoed De Sprengenberg is een natuurgebied in beheer bij Natuurmonumenten en maakt deel uit van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, het is vrij te bezoeken – deels wel van 15 maart tot 15 juli of soms al iets eerder ingaand – afgesloten als broedgebied.

Boetelerveld

Het boetelerveld is het laatste stukje natte heide dat is overgebleven van de vroegere uitgestrekte Sallandse Heide. Het is door toeval intact gebleven. De machines om te ontginnen stonden klaar, toen zich in februari 1953 de watersnoodramp voordeed. Al het materieel moest plots naar Zeeland en Zuid-Holland. Na de herstelwerkzaamheden daar, was het denken over het ontginnen in Nederland veranderd. Hierdoor is het huidige Boetelerveld in feite een unieke weergave van de Raalter woeste gronden in de tijd van de marken.

Foto: Mark Zekhuis

FIETSROUTES

Een fietstocht maken rond Hellendoorn is echt één van de beste manieren om meer van dit gebied te zien, maar het is soms lastig om te weten waar je precies heen moet gaan. Om dat probleem op te lossen, presenteren we je hier de 20 populairste fietstochten rond Hellendoorn – je hoeft alleen nog maar te kiezen.

Wandelroutes

Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug biedt jou de mogelijkheid om te genieten van de natuur. Dit kan vooral gedaan worden door te gaan wandelen over de Sallandse Heuvelrug.

Mountainbike routes

Elke gerespecteerde mountainbiker kent de routes op de Sallandse Heuvelrug. De routes in Rijssen en Hellendoorn staan al jarenlang in de top 10 van MTBroutes.nl. Wil je uitgedaagd worden, dan kun je de routes zelfs combineren. Mountainbiken is natuurlijk het mooiste om samen te doen. Wil je achteraf nog genieten van de Sallandse Heuvelrug boek dan een arrangement bij De Uitkijk